Plan-konferensen 2022!

Välkommen på studiebesök 5 april

Vi skapar studiebesök som genomsyras av engagemang och mod att dela med och lära av varandra. Besöken görs i mindre grupper för att öka lärandet och ge ett maximalt utbyte för såväl dig som deltagare som för organisationen vi besöker. Vi har förmånen att oftast mötas av ledare som driver verksamheten tillsammans med sina medarbetare. 

Läs mer om våra studiebesök: 

Nelly NLY AB

Vi besöker Nellys nya centrallager i Borås med en autostorelösning som mittpunkt, får höra om bolaget och återflytten till Borås. Nelly är ett av Nordens starkaste modevarumärken för unga kvinnor med över 1,2 miljoner kunder. Den nya autostorelösningen, med 80 000 bins, togs i drift under sommaren 2021 och kan expanderas med ytterligare 105 000 bins i takt med Nellys tillväxt.

Stefan Svensson, COO, Nelly.com

Newbody AB

Newbody AB vann svenska Leanpriset 2016. Nu är ni välkomna att besöka dem och höra om hur deras leanresa startade på företagets varuförsörjningsavdelning, de resultat det gav och hur leanarbetet sedan har utvecklats till att genomsyra hela bolaget i både den dagliga styrningen och det strategiska arbetet.

Newbody hjälper ideella grupper att tjäna pengar till sina mål. Sedan starten 1987 har de hjälpt skolklasser, idrottslag och föreningar att tjäna in 1,2 miljarder kronor – förtjänster som bidragit till utveckling, gemenskap och många glada minnen.

Ni guidas runt av Erik Claesson, Head of Supply Chain, Newbody AB

DB Schenker

DB Schenker är en global logistikleverantör som tillhandahåller kompletta logistiklösningar, transporter och relaterade hanteringstjänster till marknaden. DB Schenker ägs till fullo av Deutsche Bahn. Schenker Logistics AB är en 3PL (TPL) leverantör av lager och hanteringstjänster. På anläggningen på Landvetter, som är en av ca sju logistikcenter i Sverige och ca 220 000 kvm i total yta, är man specialiserade på att hantera konsumentprodukter och ”omnichannel” lösningar. Hos oss kommer ni att få se en Autostore lösning för en av våra kunder som är planerad att bli en större delad automationslösning där vår kunder kan dela på skaleffekten av en större gemensam automationslösning samt hur vi arbetar med våra kunder på en delad anläggning så som vår Landvetter site.

Från lokal till global planering

SKF:s Fabrik i Göteborg har sedan 2017 startat en transformation inom teknologi och digitalisering. Utöver automatiserad tillverkningsteknik har vi implementerat ett nytt ERP system samt förlängt vår planeringshorisont från det lokala varuhuset i Göteborg till att inkludera 3000 SKUs i fler än 30 globala varulagringspunkter. Följ med oss på vår resa från lokal golvplanering till global varulagerplanering. Det blir en resa från äldre Mainframe baserade system och arbetssätt till en implementering av SAP och flera påbyggnadssystem som hjälper oss styra vårt globala E2E flöde från en planeringspunkt. Ert besök kommer att bli en mix av fabriksvisning, presentationer och samtal med våra medarbetare som varit en del av resan och hjälpt till med vår utveckling.

Kappahls distributionscentral

Besök Kappahls distributionscentral och ta del av hur Kappahl skapade ett omnilager för försörjning av både butik och e-handelskund och vilken nytta det har givit under Corona pandemin. Kappahls DC i Mölndal har två automatiserade sorteringsanläggningar och en palleteringsrobot som används för att hantera både butiks och e-handelsflödet. För hantering av e-handelsorder används även Put-to-light stationer för att få en effektiv hantering.

Sterilteknik Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är ett av landets ledande universitetssjukhus och som tillhandahåller en vård av högsta kvalitet med patienten i fokus.
Följ med oss på ett intressant besök till en verksamhet vars tjänster de flesta av oss någon gång måste förlita oss till men som väldigt få har sett. Vi besöker den centrala avdelningen för sterilteknik på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Denna avdelning som ansvarar för den viktiga rengöringen, desinficeringen och steriliseringen av kirurgiska instrument till operationsavdelningar, mottagningar samt vårdavdelningar.
Representanter för avdelningen kommer att visa oss hur de organiserat flödet av det cirkulerande sterilgodset. Hur de använda instrumenten ankommer från de 35 operationssalarna efter operationsavslut, hur godset processas och lagerhålls i lagerautomater och hur godset – både recirkulerade kirurgiska instrument och fabrikssteriliserade beklädningsmaterial – slutligen orderplockas för nya operationer.
Hela verksamheten inryms i fem år gamla lokaler och de har under några år byggt upp en väl fungerande logistik trots mycket begränsad golvyta.

Svenska Retursystem

Svenska Retursystem är det smarta kretsloppet för våra livsmedel. Bakgrunden till dess uppkomst var övertygelsen om att hela dagligvarubranschen skulle gynnas av ett gemensamt system för lastbärare, där ansvaret skulle administreras och skötas av en gemensam part.
Följ med då vi besöker Svenska Retursystems logistikanläggning i Mölnlycke. Vi kommer att få se hur livsmedelsbranschens standardiserade lastbärare tas emot, tvättas i en högt automatiseras process och levereras i ett nästan evigt kretslopp. Representanter från Svenska Retursystem kommer också att berätta för oss om kretsloppet utanför tvättanläggningen som gör systemet till en både effektiv och hållbar lösning.

Swedish Match

Swedish Match är en internationell och börsnoterad koncern som utvecklar, tillverkar och säljer kvalitetsprodukter under marknadsledande varumärken. Swedish Match Kungälv är en tillverkningsindustri som tillverkar snus.
Följ med på ett spännande studiebesök till Kungälvsfabriken. Där får vi både se och lära oss om högautomatiserade produktionsprocesser och logistik som krävs vid massproduktion av en livsmedelsklassad konsumentprodukt.
Representanter från Swedish Match möter upp och guidar oss genom besöket och det finns även möjlighet att diskutera logistiska utmaningar avseende produktion och distribution.

Assa Abloy

Assa Abloys Europeiska Låsdivision har under de senaste åren som en del av sin Supply Chain strategi förändrat sitt logistikupplägg från många lokala lager till ett europeiskt logistiksystem. Mattias Wennerberg, logistikchef Skandinavien och Danny van der Ster, Logistics Excellence Director EMEA,  kommer att berätta om sin förändringsresa i projektet ”Octopus”, visa sitt skandinaviska distributionscenter tillsammans med sin 3PL partner DHL och dela med sig av de resultat de uppnått och vad de lärt sig på vägen.

ICAs e-handelslager i Arendal, Göteborg

Häng med till ICAs nybyggda manuella e-handelslager i Göteborg, det första av ICAs e-handelslager att driftas på Ocados e-handelsplattform. Det 17.000 kvm stora lagret erbjuder de ICA butiker som ansluter sig ökad kapacitet för e-handel, ett brett sortiment och bra service till butikernas kunder med hemleverans alla dagar i veckan.

Volvo, Tuvefabriken

På Hisingen i Göteborg, i hjärtat av Volvo, ligger Tuvefabriken med ca 2 600 engagerade anställda. Vi producerar tunga premiumlastbilar – Volvo FH, Volvo FH16, Volvo FM och Volvo FMX. Dessutom tillverkar vi rambalkar inte bara för vår egen montering, utan även till fabrikerna i Gent, Kaluga och övriga monteringsanläggningar runt om i världen.

Liseberg

Välkomna till Liseberg! Nordens största nöjespark sedan 1923. Parken tar årligen emot ca 3 miljoner gäster och i ett pandemi år som 2021 så innebar det många logistiska utmaningar för att kunna ge våra gäster en fantastisk -och trygg upplevelse. Lyssna på hur Liseberg tog sig an detta och vilka lärdomar man tar med sig. Följ också med på en rundtur i parkens lager för att få en inblick i våra varuflöden.

Ni guidas runt av Robert Walser Lindberg, Lagerchef och Andreas Ströby, Business Controller