Plankonferensen 2020!

Ta del av insikter och utsikter från våra spännande talare

Några av landets mest spännande talare kommer till Västerås och Steam Hotel tisdagen 21 april för att dela med sig av sina erfarenheter och trendspaningar. I år har vi bett alla talare ta med sig praktiska exempel på hur de gjort sin verksamhet mer hållbar.

Anna Dyhre, moderator

Anna har jobbat med Plan i flera år och är alltid lika insatt, påläst och rakt på. Med ett stort samhällsengagemang och breda kunskaper inom politik, juridik och HR håller hon i taktpinnen för dagens samtal och program. Resultatet blir både intressanta diskussioner och vidgade perspektiv för deltagare och åhörare.

Så blev hållbarhet = vår affär

Anna Elgh, VD, Svenska Retursystem

För 20 år sedan bestämde sig livsmedelsbranschen att gå från engångsanvändning av kartonger i well till ett retursystem med lådor och pallar som kan användas om och om igen. Här är historien om beslutet som ledde till att Svenska Retursystem blev en av Sveriges mest hållbara verksamheter – i alla dimensioner.

Framtidens hållbara transportsystem - är här

Linnéa Kornehed, CMO, Einride

Einride utvecklar ett hållbar transportsystem som bygger på självkörande, elektriska lastbilar och som dessutom är mer effektivt och säkert än det system vi har idag med dieseldrivna lastbilar.

Hållbarhet i e-commerce och fulfilment

Angela Hultberg, Head of sustainable mobility, Ingka group (fd IKEA Group)

Med nya beteenden hos kunder kommer nya förvändningar på last mile, och ett ökat ansvar att hitta hållbara lösningar. Luftföroreningar, trafikköer och ljudföroreningar blir en del av vardagen, om vi inte hittar nya sätt att arbeta på. Ingka group (fd IKEA group) satsar på electriska leveranser, cargo bikes och nya, bättre sätt att möta kunden. Hör om deras lärdomar hittills, om utmaningarna och vad som krävas här att ha utsläppsfria transporter senast 2025.

A Deep Look into Inside of Amazon Fulfillment

Christoph Roser, Professor of Production Management, Karlsruhe University of Applied Sciences, Germany

Most of you probably have gotten products through Amazon. In this presentation, Prof. Roser will show you the details of the Amazon fulfillment system. You will understand in depth how the famous Amazon Kiva robots work, and hear about their next generation Kiva. You will follow their value stream from inbound arrivals to outbound departures. You will see the amazing capabilities of the software back end that makes all this possible. And, you will learn about the mysteriously disappeared laptop.

Digital Roadmap for Smart Factories

Dr. Gunter Beitinger, Vice President, Manufacturing, Siemens AG in Germany

Siemens har påbörjat sin omställning mot smarta fabriker. Målet är att bli världsledande inom produktion och logistik.

 

How to become the "King of the Supply Chain"

Audrey Mougeot, Sames Kremlin – Group Supply, Planning and Logistics Manager

Audrey Mougeot (SamesKremlin) and Kevin Boake (B2Wise) will tell the story of how DDMRP enabled Sames Kremlin to reduce their planning cycles from 4 hours to 15min, while cutting their stock by 25 %, doubling their service level and increasing the turnover by 8%.

 

Sames-Kremlin is a leading manufacturer of spray applications and robotic painting systems for automotive and other uses.

They started thier DDMRP journey in 2016 and won the prestigious "King of the Supply Chain" from FAPICS.

Framtidens Citylogistik med krav på nya affärsmodeller

Olof Moen, Forskningsledare vid Nationellt Centrum för kommunal samordnad varudistribution

Urbana godstransporter står inför stora utmaningar när städer förtätas med ett växande behov av transporter för att klara varuförsörjningen inom både B2C och B2B segmenten. Det kommer krävas nya lösningar för citylogistik med radikala förändringar genom regelverk och lagstiftning, krav på digitalisering och uppkoppling av aktörer, krav på ökad konsolidering av gods och utveckling av konkurrensneutrala affärsmodeller. Kommuner kommer ha en nyckelroll genom ökad reglering och lokala trafikföreskrifter, samtidigt som man visar vägen och samordnar sina egna transporter.

Olof Moen är Forskningsledare för Nationellt Centrum för samordnad varudistribution och har skrivit flera böcker med anknytning till ämnet citylogistik.

Magnus Stadig

Logistikdirektör ICA Sverige AB

ICAs Logistikdirektör berättar om sin resa mot fossilfritt 2030. Han presenterar hur ICA utvecklar sin logistik i en snabbrörlig bransch, med krav på hög effektivitet och kvalitet.

Podcast på plats

Nina Modig & Per-Olof Arnäs, Logistikpodden

Nina Modig kommer att finnas på plats under konferensen och intervjua intressanta föreläsare/studiebesök samt deltagare under konferensen. https://logistikpodden.se/

Hur utjämnade och synkroniserade flöden mellan två fabriker baserade på Pull förbättrade kvalitet, effektivitet och ledtid

Kamil Kowalski, Lean Manufacturing Coordinator, Getinges fabrik i Poznan, Polen
Mikael Rundberg, Production Engineer, Getinges fabrik i Sverige

Kamil och Mikael berättat hur samarbetet mellan deras två fabriker förändrades i grunden och hur resultaten kraftigt förbättrades när de förändrade sina arbetssätt från Push till Pull och gemensamt började utjämna och synkronisera flödet med hjälp av takt och styrda buffertar.

 

Cirkulära logistiklösningar för plast

Leena Kossila, affärssystemkonsult, CPIM, agronomie- och forstmagister

Logistiklösningar för produkter och material som ska cirkulera kan se olika ut, bland annat beroende på om cirkulering sker i öppna eller stängda loopar. Jämförelse av cirkulära logistiktillämpningar för plast från olika företag.

Leena är egenföretagande affärssystemkonsult och logistiklärare som har jobbat med produktions- och logistiksystem på otaliga nordiska industriföretag, inom allt från stål och propellrar till kretskort och skolmaterial. Hon har skrivit artiklar och en lärobok om tillämpningar av cirkulär ekonomi.

(Boken heter Cirkulära materialflöden i praktiken – Tolv tillämpningar på stora och små företag och är planerad att komma ut under våren.)

Vägen till Leanpris-finalen

Lärdomar från en pågående LEAN-resa

Anders och Carl delar med sig av lärdomar från en pågående LEAN-resa. Zoégas startade år 1886 och är idag Sveriges starkaste kaffevarumärke. I fabriken i Helsingborg producerar ca 70 fabriksmedarbetare rostat och malet kaffe primärt för den svenska marknaden. När lönsamheten tog en törn vände man sig till LEAN som ett redskap. 2009 startade arbetet med ständiga förbättringar och en pillarstruktur tog form. Många lärdomar senare har lönsamheten vänt uppåt. Fabriken har under de senaste åren kunnat uppvisa rekordhög effektivitet och servicegrad samtidigt som defekter och avvikelser är rekordlåga. Som ett bevis på hårt och långsiktigt arbete vann Zoégas 2019 Svenska LEAN-priset efter hård konkurrens.

Anders Savbring, Factory Engineer & Carl-Johan Rosén, Production Manager

TPS Produktionsutveckling the Toyota Way – Ledarskaps- och medarbetarutveckling

Martin Mimer, Toyota Material Handling

Toyota Material Handling är världsledande leverantör av materialhanteringslösningar med både manuella och automatiserade produkter och därtill kopplade tjänster som service, uthyrning, finansiering och förarutbildning.

Toyota Material Handling har tillverkning av produkter för den europeiska markanden i Sverige, Frankrike och Italien. Toyota Material Handling erbjuder baserat på vår hur vi arbetar med TPS i våra fabriker även rådgivning och projekt inom Lean.

Årets talare

Vi skapar studiebesök som genomsyrar engagemang och mod att dela med sig och lära av varandra. Unika studiebesök i mindre grupper för att öka lärandet och ge ett maximalt utbyte för såväl dig som för den organisation vi besöker. Vi har förmånen att oftast mötas av ledare som driver verksamheten tillsammans med sina medarbetare. Välkommen att prova något av årets spännande besök: