Plankonferensen 2020

20-21 april | Västerås

Ta del av insikter och utsikter från våra spännande talare

Några av landets mest spännande talare kommer till Malmö och Glasklart onsdagen 3 april för att dela med sig av sina erfarenheter och trendspaningar.

Anna Dyhre, moderator

Anna har jobbat med Plan i flera år och är alltid lika insatt, påläst och rakt på. Med ett stort samhällsengagemang och breda kunskaper inom politik, juridik och HR håller hon i taktpinnen för dagens samtal och program. Resultatet blir både intressanta diskussioner och vidgade perspektiv för deltagare och åhörare.

Dan Olofsson, superentreprenör, grundare av Sigma och Danir

Glasklart >> Onsdag 3 april >> Förmiddag

Dan Olofsson har under hela sin karriär som entreprenör satt sina medarbetare i första rummet. Hör hans inställning till starka team som tillsammans blir vinnare utan att tappa fokus på kunden. Vi kan också vänta oss några ord om samhällsengagemang och vikten av att bry sig om sin omvärld. Vi är nyfikna på hur Dan har lyckats bygga alla fina företag med rätt medarbetare och attityd.

Dan Olofsson är entreprenören med stora visioner – och förmågan att få dem att lyfta! 1986 hade han en vision; att kombinera teknisk spetskompetens hos sina medarbetare med känslan av att det är laget som vinner. Det gick vägen att hålla fokus både på kunderna, medarbetarna och bolaget och resultatet blev Sigma Group, ett av Sveriges mest konkurrenskraftiga konsultbolag. 

Sara Sterner, tillväxtchef, Orbital Systems

Glasklart >> Onsdag 3 april >> Förmiddag

Sara Sterner har mångårig erfarenhet av att arbeta i ägarledda bolag. Hon var med och startade Nova/Agentum, har varit CEO på Planet och är nu tillväxtchef på Orbital Systems, ett bolag som började som ett studentprojekt och nu har världen för sina fötter.

Orbital Systems startade när företagets grundare, Mehrdad Mahdjoubi, fick i uppdrag av Nasa att utveckla en lösning för att vatten ska räcka så länge som möjligt. Lösningen, att rena och återanvända vatten, blev sedan en kommersiell produkt i form av duschar som sparar 90 % av vattenförbrukningen och 80 % av energin för uppvärmning.

Under Plankonferensen får du höra henne berätta om Orbitals som svensk aktör på en global marknad, vad svenska kluster kan ha för effekt på entreprenörskap samt en och annan inblick från hennes år som startup advisor. 

Benny Thögersen, VD, Catena

Glasklart >> Onsdag 3 april >> Förmiddag

I en föränderlig värld ställs nya krav även på fastighetsägare. Vilka övergripande trender inom handel påverkar fastighetens och lägets betydelse för försörjningskedjan?

Catena jobbar ständigt med aktiv trendspaning och omvärldsanalys för att utveckla sina fastigheter och sitt bestånd för att passa de trender som gäller. E-handeln stod för så gott som hela detaljhandelns tillväxt under 2017. Det innebär ökat intresse för distributionslager och citylogistik och förändrar till viss del bilden av vad som är ”bra läge”.

Logistik för Framtidens Handel

Lars Karlsson, VD, tullexpert, KGH Global Consulting

Glasklart >> Onsdag 3 april >> Förmiddag

Vad händer efter Brexit och Trump - går vi mot en värld i handelskrig? En trendspaning infrån de slutna rummen och ut i den stora världen.

Lars Karlsson är CEO och MD för KGH Global Consulting, ett bolag i KGH gruppen. KGH Global Consulting är globalt ledande företag med experter avseende tull, gräns och handelsfrågor. 

Lars Karlsson var tidigare Direktör för World Customs Organization, en internationell standardsättande institution med huvudsäte i Bryssel som organiserar 182 länder vilka representerar 99 % av världshandeln. 

Han har även en lång karriär inom den svenska statsförvaltningen bland annat som Överdirektör och Utvecklingschef i Tullverket.

Lars är Doctor of Education och håller en Master in International Customs Law från University of Canberra samt arbetar som forskare i ett antal akademiska nätverk. Lars Karlsson är Senior Advisor till ledningarna i ett antal länder, bl a Australien, Brasilien, USA samt EU och Storbritannien avseende Brexit.

Han är också ordförande för International Border Management and Technology Association (IBMATA) och styrelsemedlem av International Network Customs Universities samt International Summit of Borders. Han har besökt 160 länder och har arbetat i mer än 120 av dessa länder.

Kristina Fransson, Supply Chain Director, Orkla Foods

Glasklart >> Onsdag 3 april >> Förmiddag

Kristina Fransson är Supply Chain-direktören som älskar mat och människor och har utsetts till Årets Supply Chain Professional 2018. Kristina kommer till oss för att dela med sig av sina tankar kring ledarskap, teamkänsla och hur man når förändringar som gör skillnad på riktigt.

Silf-juryns motivering:

”Kristina Fransson har i en extremt komplex och föränderlig vardag lyckats driva igenom ett långsiktigt förbättringsarbete inom Supply Chain-området, något som varit strategiskt viktigt för hela företaget. Fokus har legat på att förstå rotorsaker till problem samt att ta fram och driva igenom konkreta initiativ för att lösa dessa på både lång och kort sikt. Detta har lett till tydligt mätbara resultat bland annat i form av minskade kostnader, förbättrad leveranssäkerhet samt minskade utförsäljningar och kassationer.

Kristina Fransson har uppvisat ett starkt ledarskap och systematiskt arbete med att förändra såväl organisation, arbetssätt och kultur inom hela affärsområdet – där bland annat aktiv coaching av medarbetare varit en viktig komponent.”

Per Ljungström, VD, Digital Handel

Glasklart >> Onsdag 3 april >> Förmiddag

Per Ljungberg är VD för Svensk Digital Handel och har tidigare varit kommunikationschef och presschef för PostNord. Svensk Digital Handel kommer under våren 2019 ta fram ett nytt program med de krav och förväntningar som organisationen har på framtidens last mile.

Svensk Digital Handel är intresseorganisationen som arbetar med att framtidssäkra den digitala handeln och har som vision att vartannat köp ska vara digitalt. Med 100 medlemmar, 800 Trygg e-handlare och 100 Business Partners samlar organisationen mer än 1000 företag som tillsammans arbetar för att utveckla den digitala handeln. Läs mer på www.dhandel.se

Duni går mot Industri 4.0

Fredrik Malmgren, Director of Operations, Duni AB

Glasklart >> Onsdag 3 april >> Spår 1

Den fjärde industriella revolutionen – Industri 4.0, är äntligen här. När Duni skulle ta steget var alla entusiastiska, men det räcker ju inte alltid med entusiasm. Med hjälp från universitet och stora mängder hårdvara började de sin resa.

Fredrik Malmgren blandar sina erfarenheter med konkreta exempel på identifierade fördelar och besparingar tack vare tillämpning av Industri 4.0.

Scaling to win

Tobias Sjölin, Boozt.com

Glasklart >> Onsdag 3 april >> Spår 1

Tobias Sjölin tar oss genom dåtid, nutid och framtid för Boozt med ett speciellt fokus på logistiken. Med start i hur de i början fick kämpa med motgångar och hur de tog oss an dem. Därefter hur de har arbetat med att skala och automatisera logistiken. Boozt.com är för närvarande den största ehandlaren inom fashion i Scandinavien – men de nöjer sig inte där.

Boozt.com strävar efter att erbjuda nordiska konsumenter den bästa online-shoppingupplevelsen, med ett noggrant urval av över 500 mellan- och premium-varumärken tillsammans med en av de snabbaste leveranstiderna på marknaden. Kundfokuset har resulterat i en av de högsta Net Promoter Scores i branschen, 65% för Boozt.com.

Affärsidén är att erbjuda ett brett sortiment av skor, kläder, accessoarer, sportkläder, heminredningsartiklar och kosmetik. Istället för att leta efter specifika märken föredrar de flesta kunder att bläddra, mixa och matcha olika kläder och produkter. Tack vare en stark relation med varumärkena kan Boozt erbjuda en kombination av internationella och lokala varumärken, existerande och nya, som är relevanta för nordiska kunder.

Varumärkespartners kategoriseras i tre grupper: mid-market, premium och entry brands. Fokus ligger främst på mid-market och premium-varumärken, eftersom de här kategorierna har högre genomsnittspris och därmed bidrar till ett högre genomsnittligt ordervärde. Leverantörer av entry brands har dessutom betydligt kortare försäljningsperioder och kortare ordertider än mid-market- och premiumleverantörer.

Influencers – de nya rockstjärnorna

Apollonia San Contreras, Digital Marketing Manager, Hövding

Glasklart >> Onsdag 3 april >> Spår 1

Vad är Influencer Marketing? Kan vem som helst kalla sig influencer? Apollonia San Contreras är expert på  Influencer Marketing och grundare av det skånska kvinnliga nätverket EMC. Hon har internationell erfarenhet av marknadsföring från bland annat IBM och Svenska Handelskammaren och jobbar idag som Digital Marketing Manager på Hövding.

Vi blir dagligen exponerande för 20 000 reklam- och säljbudskap samtidigt som allt fler installerar ad-blockers. Att Influencer Marketing har blivit så framgångsrikt är egentligen inte konstigt. I dagens konstanta mediabrus söker vi mer än någonsin efter genuina åsikter och recensioner – av riktiga människor som vi kan relatera till – innan vi bestämmer oss för att slå till på ett köp.

Vi får en insikt i vad en influencer är, Influencers makt i dagens samhälle, hur varumärken kan använda influencers genom hela köpresan och varför influencers kommer ersätta dagens contentbyråer.

Silk Road – Train to China

David Aloia, Business Development Manager, DHL

Glasklart >> Onsdag 3 april >> Spår 2

David Aloia har jobbat med internationella tågtransporter sedan 90-talet. Med erfarenheter från paneuropeiska transporter likväl som lösningar mellan Europa och Kazakstan jobbar han nu som affärsområdesutvecklare i DHL:s projekt Silk Road; att via järnväg transportera gods från Kina till Europa. Snabbare än färja, billigare och mer hållbart än flyg.

Obs! Presentationen hålls på engelska.

 

Visualiserad lagerplanering

Johan Bystedt, VD, Meridion

Glasklart >> Onsdag 3 april >> Spår 2

Meridion och Qlik har tillsammans med Volvo utvecklat ett antal use cases för att visualisera logistiska frågeställningar i lager. I grunden används transaktioner och saldon från affärssystemet och dessa visas sedan i bilder vilket ökar förståelsen och lockar till att söka frågeställningar och lösningar. Visualiseringen finns både i 2D, 3D och Virtual Reality.

I denna session tar vi – under ledning av Johan Bystedt, VD, Meridion, ett virtuellt besök i lagret och diskuterar logistiska frågeställningar och hur man kan använda visualisering i planeringen.

Robin Hanson, forskare vid institutionen för Teknikens ekonomi och organisation, Chalmers Tekniska Högskola

Informationssystem för högpresterande materialplock

Robin Hanson, forskare vid institutionen för Teknikens ekonomi och organisation, Chalmers.

Glasklart >> Onsdag 3 april >> Spår 2

Ta del av forskningsstudier som jämför olika typer av plockinformationssystem som används på lager. Allt från etablerade Pick-by-Light och Pick-by-Voice till högteknologiska lösningar baserade på Augmented Reality och RIFD.

I dagens produktion krävs ofta att material förbereds genom någon form av plockprocesser innan det levereras till monteringen. I dessa plockprocesser, liksom i distributionsverksamhet, krävs plockinformationssystem som på ett lättillgängligt sätt kan förmedla information till plockarna och som kan stödja effektivitet och precision i plockprocesserna. I föredraget presenteras forskningsstudier som jämför prestationen i sådana plockinformationssystem. Etablerade systemtyper såsom Pick-by-Light och Pick-by-Voice har studerats, liksom lösningar baserade på exempelvis Augmented Reality och RIFD.

Foto Glenn T Unger

Årets Leanpris-vinnare:
Cancerrehabiliteringsmottagningen, Skånes Universistetssjukvård

Glasklart >> Onsdag 3 april >> Spår 3. Moderator: Lena Lundh, Lean Forum

Maria Lindqvist, enhetschef, berättar om vägen till vinsten i Svenska Leanpriset 2018.

Juryns motivering: Cancerrehabiliteringsmottagningen inom Skånes universitetssjukvård utgör en liten del i en stor organisation. Med en vision om hållbar arbetsmiljö, lika vård för alla patienter och budget i balans, samt en situation där behoven alltid är större än kapaciteten har man infört leanprinciperna i alla led.

Cancerrehab har skapat ett taktat flöde som är känt för patienten, medarbetarna och omgivningen, där kringliggande verksamheter utmanas och inspireras till förbättringar. Ständig förbättring är en del av alla medarbetares uppgift och väl integrerat i den dagliga verksamheten. Dokumenterade arbetssätt, verksamhetsanpassad planering, visualisering av mål och produktion enligt leanprinciperna har lett till ökad kapacitet, förbättrad arbetsmiljö och en arbetsplats som är attraktiv för nya medarbetare.

Spåret leds av Lena Lundh, Lean Forum

Foto Glenn T Unger

Årets Leanpris-vinnare:
Parker Hannifin, Pump & Motors Division

Glasklart >> Onsdag 3 april >> Spår 3. Moderator: Lena Lundh, Lean Forum

Lena André, Lean Coordinator, visar erfarenheter och lärdomar som gjorde att de kammade hem Svenska Leanpriset 2018.

Sedan flera år bedriver Parker Hannifin, Pump & Motors Division i Trollhättan ett långsiktigt leanarbete som är väl förankrat i hela organisationen. Där en kultur av "ständiga förbättringar genom allas engagemang" är ledorden. Leanarbetet vid fabriken i Trollhättan utgör en förebild inom koncernen. Genom omfattande användning av verktyg som stöder leanarbete har man skapat ett system för effektiv verksamhet med fokus på att eliminera det kunden inte är intresserad av.

2018 tilldelades organisationen Årets Leanpris med följande motivering: Parker Hannifin, Pump & Motors Division Trollhättan bedriver ett långsiktigt leanarbete som är väl förankrat i hela organisationen. Leanarbetet vid fabriken i Trollhättan utgör en förebild inom koncernen.

Genom omfattande användning av verktyg som stöder leanarbete har man skapat ett system för effektiv verksamhet med fokus på att eliminera det kunden inte är intresserad av att betala för. Man har utvecklat och implementerat enkla och innovativa lösningar för visualisering av planering och status i produktionen.

Parker Hannifin i Trollhättan kan påvisa att leanarbetet har lett till omfattande förbättringar av arbetsmiljö, produktivitet, leveranseffektivitet och kvalitet.

Spåret leds av Lena Lundh, Lean Forum

Mats Lindroos, Divisionschef, ESS

Glasklart >> Onsdag 3 april >> Eftermiddag

European Spallation Source ERIC (ESS) byggs i Lund av 13 europeiska länder. Tillsammans med den närliggande synkrotronljuskällan MAX-4 och Science Village kommer den att bli ett världscentrum för forskning inom många vetenskaper, såsom studier av nya material, biovetenskap, arv, kemi och mycket mer.

Mats ger oss en inblick i byggprojektet (1,8 miljarder euro), samarbetsmodellen som användes för att bygga ESS och ger exempel på den forskning som görs idag på liknande anläggningar med spaningar över vad som kommer att kunna göras i framtiden.

Årets talare

Vi skapar studiebesök som genomsyrar engagemang och mod att dela med sig och lära av varandra. Unika studiebesök i mindre grupper för att öka lärandet och ge ett maximalt utbyte för såväl dig som för den organisation vi besöker. Vi har förmånen att oftast mötas av ledare som driver verksamheten tillsammans med sina medarbetare. Välkommen att prova något av årets spännande besök: