2021-12-09

Webinar

Webinar – Cirkulär Ekonomi

Plan har ambitionen att köra mini-symposium kring intressanta och aktuella ämnen, först ut blir ett kring cirkulär ekonomi. Vi har samlat tre kunniga företrädare inom detta område, de har alla olika roller och infallsvinklar till ämnet. Ni kommer först få höra respektive föredragshållare beskriva hur de förhåller sig och arbetar inom området hållbar ekonomi. Därefter avslutar vi med en gemensam frågestund där ni som åhörare kan vara aktiva.

Föredragshållare är:

  • Projektet SATIN – VTI, Linea Kjellsdotter Ivert

Norden importerar stora mängder textilier men de stannar endast en kort tid hos oss. Det mesta förbränns och av det som samlas in exporteras huvuddelen för sortering på grund av stora kostnader för hantering på hemmaplan. Med tanke på att textilindustrin är en av de världens mest resursintensiva och förorenande branscher är det viktigt att vi hittar sätt att öka livslängden och hålla textilierna en längre tid i Norden. Det nordiska projektet SATIN (Towards a sustainble circular system of textiles in the Nordic region) syftar till att utveckla och testa lösningar som hanterar en del av utmaningarna kopplat till insamling och sortering av använda textilier.

  • ReTuna Återbruksgalleria, Sofia Bystedt

Vinnare av PostNord Logistics Award specialpris 2020. Allt som säljs är återbrukat, återanvänt, ekologiskt eller hållbart producerat. Gallerian invigdes i augusti 2015. Det är enkelt för besökare att sortera material i containrarna och därefter passa på att lämna återbrukbara leksaker, möbler, kläder, inredningsprylar och teknik i gallerians depå ”Returen”. Affärsidén fungerar: 2020 såldes det återbrukade produkter för 15,4 miljoner på ReTuna Återbruksgalleria. En ökning med närmare 92% från starten. Gallerian har blivit en stor medial nyhet internationellt genomrapport i CNN , BBC, engelska The Guardian och många fler. Delegationer ifrån 25 länder och nästan alla svenska kommuner har besökt ReTuna Återbruksgalleria som också nominerats till Stora Turismpriset 2019.

  • Renewcell, Martin Stenfors

Renewcell är ett snabbväxande svenskt sustaintech-företag med en unik textilåtervinningsteknik med uppdrag att förändra modebranschen till det bättre. Deras vision är att inspirera en industriell utveckling till en hållbar värld. Våra grundare, en grupp forskare vid KTH, hade forskat på effektivare sätt att framställa bioetanol genom att hitta ett nytt sätt att bryta ner cellulosa. Allt eftersom arbetet fortskred de insåg att deras metod kunde vara framgångsrik för att bryta ner cellulosan i bomull och viskos. De var övertygade om att detta kunde vara nyckeln till att återvinna textilier i massiv skala och göra mode hållbart. I januari 2012 grundade de Renewcell.

Mer information

Datum: 2021-12-09, kl. 09.00 – 10.30
Plats: Bekvämt vid din dator eller mobiltelefon i form av Webinar.
Pris: 0 kr för medlem. 300 kr för ej medlem.
Länken till webinariet skickas ut innan inloggning. 

Sista anmälningsdag 8/12.

Kontakt: Michael Björkman

Välkommen hälsar Logistikföreningen Plan region Väst!

Anmälan och kortbetalning

Ej medlem

Vill bli medlem

Information
Priser som syns för kortbetalning är inklusive moms.

Anmälan och fakturabetalning - cirkulär ekonomi

Steg 1 av 2