9-10/2

Skellefteå

Norrlandskonferensen 2023

1 000 miljarder kronor ska investeras i norra Sverige, och 100 000 personer behöver flytta hit. På temat ”En framtid där vi bor” sprider vi erfarenheter från norrländska företag som framgångsrikt arbetat med lean, logistik och planering för att möta dagens utmaningar.

Konferensen är ett samarbete mellan föreningarna Lean Forum, Plan, Lean Forum Bygg, det regionala utvecklingsbolaget IUC Norr och genomförs med stöd av iTid, Produktionslyftet och Bygglyftet i Sara Kulturhus den 9-10 februari i Skellefteå.

PROGRAM DAG 1

Förmiddag

09.00-10.45 Mot ett nytt och bättre läge – företag delar med sig av sin utvecklingsresa

Åsa Tjärnberg, VD IUC Norr

Små och medelstora industriföretag i regionen delar med sig av sin utvecklingsresa inom kompetensförsörjning, hållbarhet och produktion.

Produktionslyftet tillsammans med Skellefteåföretag delar med sig av goda exempel av genomförda utvecklingsresor.

09.00-10.45 Världens bästa byggbransch – så kommer vi dit!

”Nästan halva jobbet är gjort när grejerna är framme på rätt plats”

Anders Eklund, Myloc Construction

Stor besparingspotential men vad krävs i praktiken? Erfarenheter och observationer efter att ha levererat lyckade (och några mindre lyckade) logistiklösningar till över 400 byggprojekt de senaste 10 åren.

Förbättringsarbete bygger på att alla är inkluderade

Niklas Modig, Hups

Vad är det som krävs för att byggföretag ska lyckas med ständiga förbättringar och inkludering av alla medarbetare? Niklas delar med sig av kunskap och erfarenhet från flera års arbete med byggföretag och vad som blir nyckeln för att lyckas.

Nu startat Bygglyftet – ett utvecklingsprogram för att bli Världens bästa byggbransch!

Kajsa Simu, Ordförande Lean Forum Bygg, Programledare Bygglyftet

För att möta dagens utmaningar med produktivitet och klimatomställning samt ta vara på möjligheterna med ökad digitalisering presenterar vi nu Bygglyftet. Vi välkomnar intresserade företag att vara med redan från starten som pilotföretag.

11.00-11.45 Välkommen till Norrland (Plenum)
Det är i norr det händer!
Skellefteås kommundirektör Kristina Sundin Jonsson hälsar välkommen till Skellefteå och Norrland tillsammans med arrangörerna Plan, Lean Forum, Lean Forum Bygg, IUC Norr och iTid.

11.50-12.45 Mingellunch och utställning
Arrangörerna Lean Forum, Plan, Lean Forum Bygg, IUC Norr och iTid tillsammans med Produktionslyftet och Bygglyftet ställer ut.

Eftermiddag Del 1

12.50-13.25 En positiv kraft i samhället genom principstyrt förbättringsarbete (Plenum)
Joachim Nordin, VD Skellefteå Kraft AB
Skellefteå Kraft är en positiv kraft i samhället med visionen att bli bästa energibolaget för Sverige. I denna strävan har de framgångsrikt arbetat med principstyrt förbättringsarbete.  Arbetet inkluderar beteenden, ledarskap och processer som fått medarbetare att växa samt bolaget att utvecklas till ett av Sveriges ledande energibolag. Skellefteå Kraft nominerades för detta till Svenska Leanpriset 2022.

13.30-14.00 Moderna Rönnskär – förändring genom dialog (Plenum)
Eva Lindberg HR Boliden Rönnskär
För att kunna möta behoven hos kunder, befintliga och nya medarbetare, har företaget arbetat i sitt utvecklingsarbete i dialog med sina medarbetare. Eva beskriver arbetssättet som ligger till grund för ”Moderna Rönnskär”.

14.05-14.35 SSABs vision om en starkare, lättare och mer hållbar värld blir verklighet (Plenum)
Jonna Barsk, Verksamhetsstrateg SSAB Luleå

SSAB har bestämt sig för att revolutionera stålindustrin. I Luleå satsas 25 miljarder kronor för att möjliggöra en fossilfri ståltillverkning. SSABs initiativ kommer att minska Sveriges koldioxidutsläpp med 10 % och Finlands med 7 %. Men den gröna omställningen kommer också att kräva att vi utmanar en mängd andra traditionella uppfattningar och arbetssätt, såväl internt inom SSAB-organisationen som i samhället i stort.

14.40-15.00 Kaffe och mingel

Eftermiddag Del 2

15.05-15.35 Digitalisering på riktigt har skapat tillväxt och möjliggjort utbyggnad av en ny fabrik. (Parallellt spår, PLAN)

Viktor Engström Inköp/Logistik, Lundqvist Trävaru AB
Lundqvist Trä är ett framgångsrikt företag som vunnit flera digitaliseringspriser för sitt sätt att låta kunden själv designa sina hus. Tillväxten har varit extrem och en utbyggnad av den “nya fabriken” på Haraholmen är under genomförande. De beskriver här arbetet med att utforma sin nya fabrik där val av produktionsstrategi och arbetssätt definierats innan utformning av flödet. Vi måste förstå hur fabriken skall köras innan den kan byggas. Allt blir dyrare och svårare att få till i efterhand och Lundqvists har involverat medarbetare och tänk till innan, samtidigt som de utvärderat alternativ mot bärande principer och inte från simuleringar med dåliga indata.

15.40-16.10 Sälj och verksamhetsplanering, ett verktyg för Ledningen (Parallellt spår, PLAN)

Olov Boman, VD Kuusakoski Recycling AB
Kuusakoskis roll i den cirkulära ekonomin. Lyssna på hur företaget på ett enkelt men strukturerat sätt utvecklat sin egen långsiktiga styrning för att klara av svängningarna i en föränderlig marknad.

15.05-15.35 Kundfokus – ”Utifrån och in”. En väg att tackla omställningen (Parallellt spår, Lean forum)
Sofia Antonssen, Luleå Energi
Från att ha utgått från sin traditionella produktion och processer, vände Luleå Energi sitt fokus med utgångspunkt från sina kunder. Vad behöver kunderna och hur har Luleå Energi påbörjat sin förändring och omställning för att motsvara kundernas behov och kommande krav.

15.40-16.10 Lindbäcks Leanresa (Parallellt spår, Lean forum)
Pierre Ek Lindbäcks Bygg
Lindbäcks bygg har jobbat i många år med Lean som verksamhetsstrategi. Redan för 10 år sedan vann de svenska Leanpriset för Bygg och blev 2021 Nominerade till Stora Leanpriset. Pierre beskriver hur arbetet utvecklats över tid. Vilka lärdomar finns för andra?

Panel och avslutning (Plenum)

16.20 -16.50 Panelsamtal med Skellefteå Kraft, Boliden, Kuusakoski Recykling, SSAB, Byggföretagen och IUC Norr
Vi behöver bli 100000 fler. Hur jobbar vi för att öka attraktiviteten?  Vilket ledarskap och medarbetarskap söks för att vara attraktiv som arbetsgivare. Hur Attraherar, Utveckla och Behåller vi kompetens?

16.50-17.00 Avslutning
17.00 Bubbel och mingel
18.00 Middag

PROGRAM DAG 2 – studiebesök

08.00-08.30 Sara Kulturhus – Samverkan för hållbara byggnader

Patrik Sundberg, Skellefteå Kraft möter upp oss i trätrappan och berättar om hur de tillsammans skapat ett hållbart Kulturhus i världsklass.

Val 1. Skellefteå Kraft  (Lean Forums studiebesök efter svenska leanpriset kl  08.45-13.00

Vi promenerar gemensamt till Skellefteå Kraft som delar med sig av vad de kallar ”Principstyrt förbättringsarbete”; en tolkning och aggregering av vetenskaper och metoder inom LEAN, processteori, förändringsledning och Organizational Behaviour Management (OBM). När du lämnar Skellefteå Kraft, gör du det med nyvunnen inspiration och praktiska tips.

Val 2. Boliden Rönnskär 08.30-13.00

Vi tar oss med buss till Skelleftehamn och besöker Boliden Rönnskär.

13.00 – 15.00 Northvolt möter oss efter studiebesöken. Vi lyssnar på föredrag innan vi åker och tittar på ”siten”.

Bussen lämnar av tillresta vid flygplatsen kl 15.00 och ca 15.30 vid Sara Kulturhus. 

Helgtips
Stanna gärna i Skellefteå över helgen, eller för evigt. Vi behöver dig. Tips att göra finns på visitskellefteå.se

Praktisk information

Datum: 9-10/2 2023
Plats: Sara Kulturhus / Wood Hotel  Torggatan 5.
Hitta rätt: Sara kulturhus / Wood Hotel ligger mitt i hjärtat av Skellefteå och den globala omställningen i Norrland. Det är det högsta trähuset Världen så det ses över hela stan.
Pris:
9 februari (1 dag): 2490 kr för blivande eller nuvarande medlemmar i PLAN eller Lean forum/LF Bygg vid anmälan före 10 Januari.  Ordinarie pris: 2990kr
9-10 februari (båda dagarna): 3480 kr för blivande eller nuvarande medlemmar i PLAN eller Lean forum/LF Bygg vid anmälan före 10 Januari.  Ordinarie pris: 3980 kr
Vi har begränsade platser till våra studiebesök
I priset ingår fika och lunch. 9 februari ingår även middag på Sara kulturhus 18.00.
Alla priser är exkl 25 % moms. Betalning görs antingen med kort eller via faktura med 30 dagars förfallotid. Anmälan är bindande men kan överlåtas till kollega, mejla anders.sorqvist@itid.se för mer information.
Boende:
Vi rekommenderar boende på Elite Wood Hotel,  följ länken eller ring att boka rum.
Centralbokning: 0771-788789
Reception: 0910-488800

The Wood Hotel, Torggatan 3

Det finns flera bra hotell i närheten av Sara kulturhus.

Klicka här för att komma till ANMÄLAN

UTSTÄLLARE – intresserad att ställa ut på konferensen?

Kontakt: Anders Sörqvist, 070-336 27 11

FÖR FRÅGOR OCH YTTERLIGARE INFORMATION OM KONFERENSEN

Kontakta Anders Sörqvist
E-post: anders.sorqvist@itid.se
Telefon: 070-33 62 711