Jeff Liker om Volkswagens kris och hur man gör comeback

Lean Learnings september 2015

Ingen har väl undgått den kris som Volkswagen självförvållat har drabbats av. Det är svårt att förstå hur något sådant kunnat uppstå och pågå så länge. Hur fungerar ledarskapet i en sådan organisation? Det är också en spännande historia som ligger bakom upptäckten.

Än så länge finns det ingen större klarhet, men det är upplagt för att fler ledare kommer att dras in i skandalen.

Både tekniker och leverantörer har varnat men inget hände. Även flera modeller från Audi, Skoda och Seat har haft motorn som det fuskats med, så det kommer säkert att bli en av de största kriserna i Volkswagens och bilindustrins historia.

Jeff Liker, författare till bland annat Toyota Way, har skrivit en intressant artikel på HBR.org kring kriser inom bilindustrin de senaste åren. Två tydliga slutsatser är att brott inte lönar sig och att det går att komma tillbaka med ändrat beteende.

Vi har fått möjligheten att ha Jeff Liker här i november för ett Master Meeting med fokus på hur leanledare utvecklas och hur ledares beteenden kan ändras. Här finns en bra film som ger en intro till det som professor Liker kommer djupdyka i på Master Meeting.

Fantastiskt lärande och nätverkande på ELEC-konferensen

Vilken otroligt rolig vecka vi hade under ELEC-konferensen. Ambitionen var nätverkande och erfarenhetsutbyte, vilket verkligen lyckades!

Konferensen samlar personer som arbetar med träning, utbildning och coachning inom lean, från både akademin och andra verksamheter. Deltagarna kom från 17 länder, 25 universitet och lärosäten var representerade och totalt var vi över 120 deltagare.

Konferensen har genomförts i USA under de 10 senaste åren. Förra året gick den första konferensen av stapeln i Europa, då i Stuttgart, och i år fick vi möjligheten att vara värdar.

Några axplock av lärdomar från konferensen

Besök på Scania med fokus på hur de tränar såväl medarbetare som chefer i Scanias Produktionssystem. Vi besökte deras träningscenter, lärde oss om hur man tränar ”basic skills” såsom skruva, montera slangar, förflyttning av lådor, etc. Spännande att se på vilken detaljnivå de tränar. Fokus var inte bara på hur man ska göra, utan framförallt på varför.

Vi fick också inblick i hur chefer och ledningsgrupper systematiskt tränas i nya arbetssätt och hur de rullas ut genom organisationen. All träning av ledningsgrupper sker med deras Global SPS Office, enligt modellen nedan. Därefter läggs ansvaret hos ledningarna att själva ta ansvar för utrullning i sina respektive organisationer.

Detta besök följdes upp av en praktisk workshop på KTH där vi fick bygga trampbilar. I den gemensamma reflektionen efteråt framkom styrkan i upplevelsebaserad inlärning och vilken verklighetskänsla trampbilarna gav till skillnad från simuleringar och spel. På KTH använder de lego-leanspelet som en introduktion till lean och trampbilarna som en fördjupande övning kring cykeltider, ledtider, takt, standardiserat arbete etc.

Change Management-simuleringen EIS från Insead var också mycket uppskattad. Simuleringen är en interaktiv workshop som ger förståelse för behovet av förändringsstrategier, hur man hanterar motstånd och hinder samt tipping point-teorin. Den gemensamma reflektionen var just kring tipping point-teorin.

Deltagarna på workshopen i Hoshin Kanri och Kata berättade att de fick nya perspektiv och arbetssätt som gav en ny utgångspunkt med ny energi till deras förbättringsarbete.

Under konferensens första dag inledde Simon Elvnäs med sin forskning kring ledarskap. Oerhört inspirerande och uppskattat. En kortfattad sammanfattning är att vi som ledare eller utbildare gör inte det vi själva vill göra, inte heller det som personalen uppskattar och eller det som skapar effektivitet. Genom att synliggöra detta för ledare (Simon använder videofilmning) ändrar de sina beteenden – och de nya beteendena består!

Mike Rother pratade om systematiskt vetenskapligt lärande och refererade till workshopen vi hade tidigare i veckan med ett 40-tal lärare kring ”Kata i klassrummet” Mer info kring Kata in Classroom finns på www.katatogrow.com.

Dave Brunt beskrev en genomgripande transformation av en bilåterförsäljare i Sydafrika, där förändringsarbetet baserades på ”Lean Transformation Framework”.

För att fokusera lärande och lätta upp programmet genomförde vi, tillsammans med John Bicheno, några spel och övningar under konferensdagarna. Det var uppskattat och enkelt.

Konferensens andra dag innehöll 30 kortare föredrag i 4 olika spår, vilket gav ett fantastiskt nätverkande och lärande i mindre grupper. Dagen avslutades av Carsten Klages från Siemens som visade hur de arbetar med Kata i olika miljöer. De flesta bilderna från den presentationen finns på Slideshare: Leading by target conditions.

Nästa års ELEC går 13-15 september på Buckingham University.
Mer info kommer hos oss.

 

Pia Anhede är ansvarig för Plans leanutbildningar sedan flera år tillbaka. Pia har mer än 20 års erfarenhet av lean i längre förändringsprojekt. Hon har arbetat i mer än 30 företag i över tio länder. Pia är civilingenjör från Chalmers.

Joakim Hillberg är ansvarig för Plans leanutbildningar sedan flera år tillbaka. Joakim har stor erfarenhet av förändringsprojekt inom både produktion och service. Joakim har arbetat i mer än 30 företag i över 10 länder. Han är civilingenjör från Chalmers och har en MBA från INSEAD.