11 oktober 2019

Stockholm

Master Meeting med Mr. Isao Yoshino

Möt John Shooks mentor och chefstränaren från NUMMI-fabriken!

Med stor glädje kan vi presentera att Mr Isao Yoshino kommer tillbaka till Sverige.

Vi körde en heldag hösten 2018 och nu kommer ett nytt tillfälle. Även den här gången kommer fokus ligga på att lära av Mr Yoshinos unika erfarenhet av att få principerna från Toyota Production System att fungera i nya miljöer. Nytt för denna gång är att vi kommer att varva med praktiska övningar och diskussioner.

Mr Yoshino är känd som läraren som tränade upp John Shook, som idag är ordförande för Lean Enterprise Institute i USA och den första västerlänning som tränades i Toyota City.

Om du har läst John Shooks klassiska A3-bok, så är det Yoshino som är mentorn i boken.

Han ansvarade för att träna amerikanska ledare och chefer som skulle driva produktionen i den världsberömda NUMMI-fabriken som drevs i samarbete mellan Toyota och General Motors.

Innan han kom till USA jobbade han i Toyota City med Masao Nemoto som mentor, som tillsammans med Taiichi Ohno och Eiji Toyoda var förgrundsgestalt för utvecklingen av Toyota Production System.

Idag är Mr Yoshino verksam vid Nagoya Gakuin University of Japan.

Innehåll

Det här blir en dag olik andra seminarier och workshopar, där Mr Yoshino kommer att dela sina unika erfarenheter på ett transparent sätt.

Så utvecklar Toyota nya lösningar
Mr Yoshino förmedlar en djup förståelse för framväxten av Toyota Production System. Han kommer framförallt fokusera utvecklingen av ledarskap och medarbetare, med betoning på hur de lär sig att utveckla nya förmågor och nya beteenden. Mr Yoshino var en av huvudledarna för Toyotas Kanri Nouryoku-program, ett utvecklingsprogram som omfattade alla Toyotas chefer under flera år och som lade grunden för att ett vetenskapligt angreppssätt för bland annat problemlösning, som är en del av Toyotas DNA idag.

Så skapar Toyota en positiv prestationskultur med Hoshin Kanri
Se i detalj hur Toyota arbetar med Hoshin Kanri och hur de använder det för att skapa en prestationskultur med högt engagemang hos alla medarbetare. Under hans ledning kommer du även få träna på att göra en Hoshin plan för dig själv.

Mr Yoshino var en av huvudledarna för Toyotas Kanri Nouryoku-program, där chefer (framförallt chefer utanför produktionen) tränades i A3-tänkande. Det förstärkte och förtydligade det djupgående vetenskapliga angreppssätt som finns inom Toyota idag.

Så utvecklar Toyota människor
Mr Yoshino kommer att visa byggstenarna i ett verkligt effektfullt ledarskap. Några ingredienser:

  • Hur gör ledarskapet för att coacha och göra det omöjliga möjligt? Du kommer att få se hur de lämnat det konventionella angreppssättet med exempelvis 10% kostnadsreducering för att istället nå 50%. Ingen har lösningarna för hur ett sådant mål ska nås, därför måste helt nya idéer och metoder utvecklas. Hur gör ledarskapet för att stödja denna utveckling och hur utvecklas denna kapabilitet hos medarbetarna?
  • Hur utvecklas ledarna till att praktisera och bli bra på att gå och se i gemba?
  • Hur coachar cheferna medarbetarna till att utveckla vad de kallar ”a kaizen mind”?
  • Hur blev problemlösning och det som kallas A3-tänkande en sådan djupt rotad färdighet hos Toyotas medarbetare? Hur leder det till att medarbetarna blir bättre på att kommunicera och till att cheferna blir bättre på att coacha? Hör från mannen som skapade programmet för A3-träningen!

Lärdomar från NUMMI-fabriken: Så får vi Toyotas angreppssätt att fungera i västvärlden
General Motors fabrik i Fremont var känd som den värsta fabriken i USA, med återkommande strejker, sabotage, öppen drogförsäljning och sexhandel på arbetstid. När Toyota och GM inledde samarbetet togs beslutet att Toyota skulle leda och styra fabriken.

Toyotas ledarskap valde att prioritera återanställning av medarbetarna som jobbat hos GM. Mr Yoshino blev ansvarig för att träna dem, med resultatet att fabriken blev General Motors bästa fabrik efter bara ett år! Nu kan du få insikt i hur en sådan förändring är möjlig.

Agenda

08:30 Kaffe och morgonmingel

09:00 Introduktion. Utveckling av NUMMI-fabriken och dess träningsprogram

09:45 Video från NUMMI och diskussion

13:00 Chefernas roll och ansvar på Toyota

14:00 Hoshin Kanri och Kan-Pro (Toyotas ledarutveckling)

14:30 Praktisk övning i Hoshin Kanri

16:15 Avslutning av Mr Yoshino

Välkommen till ett unikt tillfälle att förstå hur Toyota utvecklar nya förmågor hos ledare och medarbetare!

 

Mer om Mr Yoshino

Samtal med Mr. Yoshino och John Shook, modererat av Joakim Hillberg

Pia Anhedes reflektioner från ett möte med Mr. Yoshino

Bild: Pia Anhede och Isao Yoshino under ELEC-konferensen i Holland.

Praktisk info

Plats: Stockholm. Ersta Konferens & Hotell, Erstagatan 1K.
Datum: Fredag 11 oktober 2019 kl 09.00-16.30. Morgonfika från kl 08.30.
Pris: 6800 kr exklusive moms. Vill du anmäla en grupp? Maila oss!
Språk: Engelska.
Frågor? Prata med Rikard Sjöström, rikard.sjostrom@leancompetence.se, +46707952929.

Anmälan till Master Meeting med Mr Yoshino

  • Ställ ut eventuell inköpsorder till Lean Competence Sweden AB, 556829-4739.