Plan-konferensen 2024!
Ta del av insikter och utsikter från våra spännande talare
Några av landets mest spännande talare kommer till Elite Stadshotellet i Eskilstuna 23-24 april för att dela med sig av sina erfarenheter och trendspaningar.
Läs mer om våra talare:
Everything, everywhere, all at once!
I takt med att nya automationslösningarna flödar in, är det kritiskt att inte tappa fotfästet! Lär dig varför en kraftfull automationsstrategi inte bara är en lyx – det är en nödvändighet. Ett strategiskt perspektiv säkerställer att automationen blir långsiktigt lönsam och ger hållbara konkurrensfördelar. I denna presentation belyses fördelarna med strategiskt tänkande i lagerautomation och viktiga aspekter att få med i besluten. Gör dig redo att transformera ditt lager med en genomtänkt plan!
Lars Hultén, Ph.D., Logistics och Head of Strategic Accounts på Swisslog
Vi ska se över våra rutiner, det här får inte hända!
– Om konsten att undvika över- och understyrning
Det är vanligt att vi vill ingripa när vi upptäcker problem, avvikelser eller ser förbättringspotential i våra verksamheter. Forskning visar dock att vi tenderar att övertolka händelser som signaler på att det föreligger problem samt överskatta allvaret i de ’problem’ vi uppmärksammar. Detta bidrar till att organisationer lägger mycket resurser på onödig och felriktad styrning och förändring. En av orsakerna till detta är vår tendens att inte ta hänsyn till den variation som naturligt förekommer i allt vi gör inte minst i våra arbetsprocesser. Övertolkningen av ett problem leder ofta till överreaktioner där det senare ska visa sig att våra ingripanden gör mer skada än nytta. I detta föredrag kommer jag presentera min avhandling om överstyrning – när överreaktion på variation leder till försämrat utfall.
Magdalena Smeds är i grunden civilingenjör i Maskinteknik (2017). Magdalena disputerade 2022 och är teknologie doktor i kvalitetsteknik inom ämnet överstyrning (tampering). Hennes forskning fokuserar på processförbättring i privat och offentlig sektor.
Hållbar logistik – Från ett logistikbolag som arbetar med hållbarhet, till ett hållbart bolag som arbetar med logistik – vad som händer när en miljövetare tar anställning på ett logistikbolag
Från ett logistikbolag som arbetar med hållbarhet, till ett hållbart bolag som arbetar med logistik – vad som händer när en miljövetare tar anställning på ett logistikbolag. Matilda är bonden med lång erfarenhet som hållbarhetschef, miljö-och kvalitetschef och COO, 2023 gick hon in i logistikbranschen som Chief Sustainablity & Communication officer på Scanlog. Som talare är Matilda otroligt inspirerande och hon inger stort förtroende, energi och hopp om framtiden. Hon kombinerar kunskap om cirkulär ekonomi och strategiskt hållbarhetsarbete med konkreta och inspirerande exempel om hur man gör det i praktiken.
Matilda Jarbin, Chief Sustainablity & Communication officer, Scanlog
Lean med ett ”end to end” perspektiv
Vad missar ett företag som inte tar ett ”end to end” perspektiv i sitt Lean arbete?
På Getinge som är Sveriges största med-tech företag med ca 20 fabriker och kunder runt om i världen , driver vi alltid lean initiativ ”end to end” när vi förbättrar prestationen på vår verksamhet.
Johan Häggström har en lång historia av framgångsrikt ledarskap inom produktion och processförbättring. Getingen är kända för sin innovation och ledarskap inom medicinteknikbranschen och har en avancerad supply chain och logistik.
Johan Häggström, Senior Director Manufacturing Excellence, Getinge Group
Hyperloop, utopi eller ett framtida komplement i logistikkedjan?
Hyperloop kan komma att realiseras innan 2030. Vad talar för detta och varför är ”det femte transportsättet så intressant? Vilka projekt har kommit längst och är hyperloop ett realistiskt alternativ för Sverige och Norden?
Hyperloop är en framtidens transportteknik där passagerare och gods transporteras i höghastighetskapslar genom nästan lufttomma rör. Tack vare avancerade metoder som magnetisk levitation eller luftkuddar för att minska friktion samt det reducerade luftmotståndet i rören, kan Hyperloop potentiellt nå hastigheter över 1 000 km/h. Denna teknik utlovar en revolutionerande förbättring i hastighet och energieffektivitet jämfört med traditionella transportmedel.
Hyperloop befinner sig i ett experimentellt skede, med flera företag och forskningsinitiativ som arbetar för att utveckla och testa systemets genomförbarhet, blir det verklighet kan Hyperloop bli en hållbar lösning som dramatiskt förkortar restider och omvandlar vårt sätt att se på långdistansresor och logistik.
Thomas Dahlgren, VD, Modefive
Från multimodalitet till synchromodalitet
Med tanke på behovet av att minska CO2-utsläppen, de stigande kostnaderna för fossila bränslen och bristen på arbetskraft är ett multimodalt skifte nödvändigt. Trängsel i och runt de stora hamnarna gör det fördelaktigt att flytta till nya platser närmare slutkund och med högre effektivitet. På MG Real Estate tror vi att genom att välja våra strategiska multimodala lägen i kombination med integrerade digitala datasystem är det enkelt att tillhandahålla synkronitet och svara på marknadens snabbt föränderliga behov. Kombinationen av hållbarhet i en MGRE-byggnad och multitransportalternativ gör MG Real Estate till en game changer i branschen. Utifrån denna strategi utvecklar MGRE nu sin senaste lagerbyggnad med stickspår inomhus i Eskilstuna.
Ann-Sofie Jonsson, Commercial Manager Sweden, MG Real Estate
Resan mot innovativa transportlösningar
Utmaningarna inom transportområdet är gigantiska. Men det händer också mycket positivt och hoppfullt. Forskning och utveckling är en viktig del i detta. I mitt anförande belyser jag kort hur utmaningarna, med fokus på klimat, hanteras genom forskning och utveckling inom flera trafikslag.
Trafikverket är den svenska myndigheten som styr och övervakar utvecklingen av landets transportinfrastruktur, inklusive vägar, järnvägar, sjöfart och luftfart. De ansvarar för att bygga, underhålla och driva infrastrukturen samtidigt som de fokuserar på att förbättra trafiksäkerheten och minska transportsektorns miljöpåverkan. Trafikverket samarbetar med kommuner för samhällsplanering, stödjer kollektivtrafik och främjar innovationer och forskning för att förbättra transportsystemet. Målet är att tillhandahålla ett tillgängligt, säkert och hållbart transportsystem för alla, och ge information och service relaterat till trafik och resor. Trafikverket arbetar aktivt med att integrera innovativa transportlösningar för att förbättra effektiviteten, säkerheten och hållbarheten inom transportsektorn.
Rikard Engström, Chefsstrateg, Trafikverket
E-handels- och Last Miletrender
Även om e-handelns omsättning minskat så ökar paketvolymerna markant. Idag sker ungefär 15 procent av den totala handeln i Sverige på nätet. År 2030 spås siffran ha stigit till ca 40 procent. Det innebär att enormt många fler paket behöver levereras till konsumenterna, vilket är en rejäl utmaning för transportbolagen, handeln, fastighetsägarna och samhället i stort. Samtidigt behöver e-handeln växa mer hållbart. Hur går denna ekvation ihop och hur rustar sig e-handlare, transportbolag och samhället för framtiden? Vilka kategorier inom handeln ökar respektive minskar och hur vill konsumenterna helst ha sina paket? Det är några av frågorna som Arne och Markus kommer att ta upp under seminariet.
Arne Andersson, senior rådgivare, Svensk Handel och Markus Trautmann, kommunikationschef, iBoxen
Accelleread hållbar tillväxt genom att glädja fler slutkonsumenter kräver ett hållbart helhetstänk och teamwork från frö till matbord
Visste du att 96% av vi svenskar använder ketchup och 70% inte kan tänka oss att äta korv med bröd utan ketchup? Hur skulle din familj reagera om ketchupen inte fanns i kylskåpet, eller på matbutikens hyllor? Från Deloitte i Sverige och London, via strategisk affärsutveckling på Coop landade Anna-Kristina hos The Kraft Heinz Company där hon med stort kundfokus och helhetstänk levererar ketchupen till oss, i Norden.
Hon kommer berätta utmaningarna med ketchupflaskans resa i en värld med extrema osäkerheter, upp och nedgångar i demand och supply. Där vikten av teamwork, helhetsförståelse och nära samarbete från råvara hela vägen ut till kunden aldrig varit betydelsefullare. The Kraft Heinz Company är femte största matbolaget i världen och sedan 2019 har de ett lokalt team i Norden där Anna-Kristina leder sälj- och affärsutvecklingsteamet med fullt ansvar för +$50 miljoner som täcker daglivaruhandeln i Sverige, Norge, Finland och Island. Hon jobbar med försäljning, strategi och operationsexcellens med fokus på strategisk affärsutveckling och strategisk förändring. Logistik en mycket stor del av Heinz affär, där mycket vikt läggs på att säkra hela kedjan, från många olika perspektiv, här får vi fokus på kundperspektivet och vikten av hög leveransservice.
Anna-Kristina är ingenjör och industriell ekonom med logistik och produktionsinriktning som tagit en ledande säljroll på ett globalt matföretag.
Anna-Kristina Hartman, Head of Retail, Norden, The Kraft Heinz Company
3PL-marknad framtid och trender
Den globala marknaden för tredjepartslogistik (3PL) förväntas växa kraftigt mellan 2024 och 2031, med en beräknad marknadsstorlek på 1 500 miljarder USD 2027 och en årlig tillväxt på 8,88 %. Marknaden påverkas dock av globala trender som digitalisering, förändringar i leverantörsbaser, reshoring, cybersäkerhet och nya cirkulära flöden.
Hur ser det ut på den svenska marknaden framöver och vilka trender kommer att ha störst påverkan. Hur ska marknaden ställa om från omsättningsdriven tillväxt, till lönsamhetsdriven tillväxt och skapa en hållbar affär.
Mathias Krümmel, Fd VD Postnord Sverige AB
Lärdomar från resan med Renewcell från uppstart till konkurs
Martin Stenfors jobbade som logistikchef och COO på Renewcell från början till, vad som visade sig tidigare i år, slut.
Vi får en unik möjlighet att lyssna på Martin som berättar om resan, olika utmaningar under olika faser. Vilka var framgångarna och misslyckanden och vad har Martin lärt sig som vi andra kan dra nytta av. Martin kommer reflektera över vad som orsakade konkursen, och hur han hanterade den situationen.
Renewcell är ett svenskt företag som återvinner textilavfall till nya textilfibrer genom en innovativ process. Renewcell hade en produktionsanläggning i Kristinehamn och en större fabrik på gång i Sundsvall. I slutet på februari ansökte de om konkurs då det inte lyckats säkra tillräcklig finansiering för att kunna slutföra den strategiska översyn som inleddes under hösten 2023.
”Det är oerhört tufft när företaget som jag tillbringade 6,5 år tillsammans med briljanta kollegor som alla fokuserade på att göra mode hållbart går i konkurs. Men i tider som denna måste man också se framåt! För mig har en av de vägledande principerna alltid varit att ” not let perfect stand in the way of progress”. Många gånger genom åren har vi hört olika versioner av: ”ja det är väldigt imponerande vad du gör, men varför har du inte också gjort det eller det också”. De där ”nice to have”-kraven har en stor potential att bli flaskhalsar samtidigt som de skalar upp och bör givetvis vara en del av en framtidsvision, men här och nu kan du inte fokusera på allt samtidigt!”
Dagens logistik
Reflektioner och omvärldsutblick.
Hilda Hultén, Fackredaktör, Dagens logistik
Klara Eriksson, Chefredaktör, Dagens logistik
Årets talare
Vi skapar studiebesök som genomsyrar engagemang och mod att dela med sig och lära av varandra. Unika studiebesök i mindre grupper för att öka lärandet och ge ett maximalt utbyte för såväl dig som för den organisation vi besöker. Vi har förmånen att oftast mötas av ledare som driver verksamheten tillsammans med sina medarbetare. Välkommen att prova något av årets spännande besök: